8. až 10. března 2019
Páteční
půlnoc. Můžeš být v posteli, můžeš být s rodinou, můžeš být s kámoši v hospodě.
Spálené Poříčí, historické městečko na Plzeňsku. Do tmy se tyčí věž Kostela
svatého Mikuláše a do dálky za ním táhnou se tmavé hvozdy Jižních Brd. Zelený
ostrov plný luk, mokřadů, vřesovišť, divoké zvěře, ale také nevybuchlé munice.
Tam budeš dnes doma.
Mapa a profil závodu, délka 132 km, převýšení 3 200 m
Start.
Svíčkami slavnostně ozářené první metry přes náměstí, a pak už proti toku
Bradavy hlouběji a hlouběji do tmy. 60 účastníků, běžců i turistů. Držíš se
hned za čelem. Jenže ejhle. Za Hořehledy stéká z brdských svahů Mítovský potok.
Moderátor Luboš:
„Tak tohle je opravdu velká chyba...“
Komentátor Aleš:
„Takový zaváhání, to je špatný.“
Moderátor Luboš:
„Pojďme si to pustit ještě jednou a pomalu. Čelo závodu, kousek dál David, za
ním hned Jirka… a teď pozor! Brod!… Tady to vidíme, zatímco David bez
přemýšlení probíhá vodou, Jirka prudce brzdí.“
Komentátor Mirek:
„Šermuje čelovkou po okolí (udiveně)... on snad hledá lávku?“
Moderátor Luboš:
„Co dodat pánové? Brody občas na těchto akcích bývají. Jak se ale k takové
překážce postavit na začátku závodu? Přece jen boty mokré teď v zimě spoustu
dalších kilometrů...“
Komentátor Aleš:
„Luboši, to k tomu prostě patří. Jakmile nezahlídneš lávku už při běhu, musíš
tam vlítnout. Jestli chceš běhat předek, nemůžeš váhat.“
Komentátor Mirek:
„Tohle už je na zamyšlení, jestli místo ultra neoblíknout růžový kecky,
kraťásky a nejít joggovat do města na cyklostezku.“
Moderátor Luboš:
„Navíc, ty si Mirku říkal, že sis během dopoledne prošel celou trasu a dál to
bude taky dost mokrý.“
Moderátor Mirek:
„Přesně tak, Luboši, ještě minulý týden byl v Brdech sníh, ten roztál, cesty
jsou podmáčený.“
Ledová
voda až do půlky lýtek, nacucané svršky bot i ponožky, valíš dál. Halštatské
hradiště Kokšín. Trasa se kroutí chvíli po cestě, chvíli ti přijde, že mimo ní.
Tady se to organizátorům hodně povedlo, tady tě to baví. A pak stoupání na
nejnižší brdskou osmistovku Nad Maráskem. Teploměr nahoře ukazuje dva stupně
nad nulou. Čelo je pryč a u brodu ti utekla i druhá skupina, držíš se až ve
čtyřčlenném balíku několik minut za ní. Třemšínská bouda, první občerstvovačka,
sýr, salám, malé pivo a na moment vydechnout.
Stoupáš
k vrcholu, po cestě, do které se kdysi otiskly stopy básníka Jaroslava
Vrchlického. Očarován touto horou, neváhal ji nazvat králem brdských lesů.
Ohnivý had, zkamenělý obr, poustevník Beneš z Blíživy, zlaté šíny (pruhy)
ukryté ve studni zaniklého hradu… to je legendami opředený Třemšín. Sleduješ
čelovky soupeřů v kamenitém seběhu k středověkému tvrzišti Hengst. Kluzké
kořeny zbrzďují skupinu. Odkudsi zezadu přibíhá Jirka H. Má delší nohy a
mnohem rychlejší tempo než ostatní. Nemohl si k útoku vybrat lepší místo,
protože pod pramenem Roubenky se cesty mění v nekonečné roviny. Nikdo mu
nestačí, stejně se jej všichni snaží držet. Kdyby byl sám, necháš ho běžet,
více lidí nemůžeš, ale nechat utéct, a tak s nimi hraješ tuhle hru, zběsilou
hru, která si za tajnou občerstvovačkou na Teslínech vybírá svou daň. Tělo
nechtělo jít za komfortní zónu, postupně to z tebe jde ven spodem i vrchem.
Tohle je distance, kdy záleží na rychlém rozhodnutí, zároveň ale distance,
která ti dokáže spoustu chyb odpustit. Zpomaluješ a věříš, že bude líp.
V části bývalého vojenského újezdu Brdy stále probíhají pyrotechnické práce
Padrť,
otevřený prostor s rybníky, potoky a mokřady uprostřed temných hvozdů. Pod
nohami se ti střídá asfalt s kostkami, pořád dokola, jak na cyklistické klasice
Paříž-Roubaix. Otáčíš se dozadu. Ne, nevezeš si ve vláčku Sagana ani nikoho
jiného. Balík je úplně roztrhaný, zůstal si sám v díře daleko od lidí před
tebou i za tebou. Je ráno, pořád ale ještě tma. Nad hlavou se ti rozprostírá
klenba plná hvězd, tak velká, tak nekonečná, tak zářivá, že tomu nemůžeš ani
věřit. Zpomaluješ do pohodového tempa. Jen tvé kroky a dech narušují okolní
ticho.
Dlouhá
vracečka nahoru na Kočku. Kromě dvou prvních závodníků potkáváš
v protisměru skoro celou top 10. Krátký pozdrav či pokynutí hlavou a znovu
se pohroužit do vlastních myšlenek. Cítíš se uvolněně. Hlava se zklidnila. Teď
přichází ta pravá chvíle nechat krizi za sebou. Saháš do batohu. Jsou tam a ty
víš přesně, kterou z nich chceš.
Recenze 1
Jestli
jsi řidič kamionu, co se na trase Praha – Stuttgart rád zastaví v každém
druhém motorestu na míchaná vajíčka se slaninou, po příjezdu domů dá 100 kg na
bench a teprve pak jde pozdravit manželku, pravděpodobně tě banánovo-broskvový
Hamánek jen pošimrá v chlapáckém břiše. Pokud však běžíš ultra, držíš
několik hodin dobré tempo, tvůj žaludek nepobírá nic pevného, nemá chuť ani na
přeslazené gely, ale možná by si dal nějaké ovoce a tobě se zrovna do běžecké
vestičky nevejde trs banánů, je pro tebe tahle svačinka správnou volbou. A proč
zrovna výše zmíněná příchuť? Protože zatímco u většiny ostatních verzí (vyjma
tvarohových) tvoří okolo 80% hmotnosti jablka a teprve zbytek ovoce z názvu
(čtěte složení!), u této je poměr více promíchaný: jablka 45% hmotnosti,
broskve 35% hmotnosti, banány 20 % hmotnosti. Rozdíl je patrný po prvním
ochutnání.
Hamánek s broskvemi a banánem od Hamé s.r.o.
Praha,
druhý nejvyšší vrchol Brd. Svítá. Nekonečné vojenské silnice a lesy
s cedulemi varujícími před nevybuchlou municí pomalu vystupují ze tmy. Od
Marásku se ochladilo. Kaluže jsou pokryté tenkou vrstvou ledu a teploměr kousek
od meteorologické věže, i přes první sluneční paprsky, ukazuje mínus 2 stupně.
V průhledné větrovce, pod kterou máš jen triko s krátkým rukávem, ti
není moc příjemně. Musíš běžet. Sešupem až dolů do Nepomuku. Občerstvovačka na
kraji obce.
Teploměr na Praze, druhým nejvyšším vrcholu Brd
„Udělalo
se pěkně,“ komentuje sluníčko pomocník u auta.
„Odpoledne
má pršet, ne?“ odpovídáš.
„Jo,
jo, my jsme ti to ale nechtěli říkat,“ komentuje se smíchem.
Jenže
se to všechno nakonec spustí mnohem dříve a na nejhorším možném místě
z celé trasy. Havelská, Jeřábecká, Obecnická cesta… Vítr sílí a sebou žene
na nejvyšší partie Brd déšť se sněhem. Cesty jsou úplně podmáčené. Teď už
neřešíš mokré boty, teď už to nemá smysl. Kamenná mohyla a cedule uprostřed
dlouhé rovné cesty. Tok (865 m n. m.). Výš už se v Brdech dostat nemůžeš.
Do dáli se táhnou rozlehlá vřesoviště. Evokují krajinu ve Skotsku a také dávají
pořádně vyniknout větru. Na Houpáku se to už nedá skoro vydržet. Kontrolní
kleštičky naráží do drolící se betonové stěny vojenského bunkru, z rukou
ti málem odlétnou propozice. Rychle procvaknout kartu a v závětří za malým
stromkem vyměnit triko za rezervní teplejší a s delším rukávem.
Podmáčená cesta z Toku na Houpák a vřesoviště
Houpák a vojenský bunkr známý např. z filmu Obecná škola
Na
venkovní občerstvovačce o pár metrů dále pobíráš jídlo do rukou a hned
pokračuješ dál. Přes 70 km v nohách, teď už by to chtělo spíše restauraci.
Láduješ do sebe za chůze vynikající koláčky a víš přesně, čím je zajíst, abys
oblbnul žaludek, že mu vlastně neposíláš pevnou, ale tekutou stravu :-)
Recenze 2
Sunárek
do ručičky. Díky snadné manipulaci i do zmrzlé ručičky. Už při prvním
vymáčknutí do pusy se ti v mozku promítne komplet celý děj Irvingových
Pravidel moštárny, a to je pořádná bichle. Ano, chuť je výrazně jablečná.
Oproti Hamánkovi se s tím ale Sunárek netají a má to u všech příchutí
„ručičkové edice“ přímo v názvu: jablko-banán (78% jablečné pyré, 22%
banánové pyré), jablko-borůvka (92% jablečné pyré, 8% borůvkové pyré) atd. Pokud
ti už jablka lezou očima a nosem, a hledáš něco bez nich, sáhni spíše po
sunárkovské „cool ovoce edici“ – mix hruška, mango, banán.
Sunárek do ručičky jablko-borůvka od Hero Czech s.r.o.
Sunárek cool ovoce (banán, malina, jablko) od Hero Czech s.r.o.
Koruna, Třítrubecká vyhlídka, Lipovsko. Všude zdravíš v protisměru závodníky. Jenže osamocený pochod je už dlouhý a vracečky jsou chabou náplastí za společnost. Potřebuješ zaměstnat hlavu. Nandáváš sluchátka a poprvé nezkoušíš hudbu, ale mluvené slovo. Postahované rozhlasové rozhovory, které ti mají dát zapomenout na útrapy cesty. Jenže při výběru v pohodlí domova tě to tematicky stáhlo k tvému masochistickému koníčku, a tak teď ve větru a poprchávání posloucháš vyprávění meteoroložky Aleny Zárybnické o počasí, na devadesátém kilometru se rozpovídá maratonkyně Eva Vrabcová Nývltová o krizích, ale také o tom, že by nikdy neběžela ultramaraton, a tohle všechno těsně před občerstvovačkou v restauraci ve Strašicích, kam dobíháš úplně vyřízený, korunuje Amar Ibrahim se svým kurzem přežití v přírodě.
Polévka
s pečivem a coca cola. Sedí tu i David, který na rozdíl od tebe nezaváhal
u brodu kousek za startem. Občerstven vyrážíš chvilku za ním a hned po úvodních
metrech přes zbytek obce lituješ, že sis nedal i kávu. Je sobota krátce po
jedné odpolední. Na cestě jsi přes třináct hodin, klíží se ti oči únavou. Krajina
tě bere už ale za svého, servíruje ti jednu nádhernou scenérii za druhou –
údolí Klabavy, výhled z hradiště Žďár, seběh přírodním parkem Trhoň - nenechá
tě usnout. A pak už restaurace v Kamenném Újezdu. Polévka, limonáda a
konečně káva. Do toho spousta slov povzbuzení od pomocníků obstarávajících
kontrolu závodu. Tady, i na ostatních kontrolách a v zázemí. Vzpruha na
každém stanovišti. Tým pro tuto akci naprosto zapálených lidí.
David
dorazil až po tobě a chce ještě chvíli posedět, vyrážíš tedy sám. Ze strání nad
Kamenným Újezdem se zvedá hora Kotel. Tabulkově ne moc vysoká, přesto zde na
okraji Rokycan výrazná. Rubeš to po jejím svahu až na vrchol a z něho
ještě na rozhlednu. Úzká kovová konstrukce se spirálou průhledných schodů až
kamsi do vesmíru. Vítr s ní lomcuje sem a tam. A to zdaleka nedosahuje
poryvů, se kterými tu bude sklepávat závodníky v noci. Kleštičky a seběh
do Rakové. Před sebou vidíš Jirku. Jeho sedmimílové kroky rozbily v noci tvoji
skupinku. Teď už se ale plouží. Puchýř na chodidlu od kamínku, který vyndal
z boty pozdě. U dveří budovy, kde se nachází obecní úřad, knihovna,
hospoda a poslední občerstvovačka závodu, se dostáváš před něj. Kofein pořád
jede a chceš to už dotáhnout do cíle. Čipuješ si kontrolu a pokračuješ dál.
Ještě na konci vsi přece jen raději zaplňuješ z vlastních zásob žaludek.
Rozhledna na Kotli
Recenze
3
Takový
volant bys čekal u Saddáma na ropovodu, ale proč na dětské výživě? Lámeš si s tím
hlavu. Kvůli méně rozvinuté jemné motorice dítěte? Těžko! Vždyť mu to otevře
maminka. A pak ti to dojde. Víčko velikosti malého frisbee člověk nespolkne ani
nevdechne. Jenže k čemu tato vlastnost na ultra? Čtyři podobné produkty
vedle sebe zaplní pořádný kus místa v batohu. Ovocná kapsička Kubík s víčkem
velikosti náprstku je snad jediná výživa spoléhající na to, že rodiče na své
dítě dohlédnou. Poznáte ji na první pohled podle low coast designu s usmívajícím
se kýčovitým medvídkem (v Tatrách v lese ji radši nevyndávej!). Ve složení
opět dominují jablka a přibyly i složky, které by mohl citlivější člověk
považovat za nezdravé, za to ale běhu by mohly dodat dynamiku. Chuťově
nezaostává za produkty ve věhlasnějších kabátcích. Pokud upřednostňuješ
funkčnost před vzhledem a nebojíš se ve špalíru mačkajících se diváků na
nadupaném alpském skyrace závodu vytáhnout i obyčejnější věci, tak Kubík je
přesně to, co si chceš vzít s sebou.
Ovocná kapsička Kubík (banán) od Maspex Czech s.r.o.
Přírodní
park Kornatický potok. Vracečkou stoupáš k rozvalinám hradu Lopata. Procvaknout
kartu a rychle se spustit zpět do údolí. Přesto se ti nedaří utéct z dohledu
soupeřů. Máš je pět minut za sebou. Davida s Jirkou. V dlouhém pozvolném
stoupání k osadě Zátiší do sebe dostáváš poslední energii. Přece se
nenecháš předběhnout v cílové rovince?
Recenze
4
„Víte,
jak plníme naše kapsičky ovocem? Přeci za pomoci HiPPiS zvířátek. Opička Žofka
podává ovoce z těch nejvyšších větví chameleonovi Pájovi, který ho svým
dlouhatánským jazykem opatrně ukládá do košíku,“ dočteš se na stránkách
společnosti Hipp Czech s.r.o., dovozce produktů Hipp. Rázem je ti jasné, že
tohle je úplně jiný level hry. Tohle není přesnídávka na obyčejnou stovku,
tohle je něco, co chceš mít s sebou na distancích sto a více mil, kdy druhou
nebo třetí noc na trase nemáš problém se zastavit, pokecat deset minut s veverkou
nebo pohladit mamuta po klech. V roce 1932 je začal v německém Pfaffenhofenu
míchat Georg Hipp a jeho rodina je míchá pod nálepkami BIO a EKO dodnes. A i
když ses narodil v Čechách a celý život strávil v Polabí, už při
prvním ochutnání zavzpomínáš na dětství strávené u bavorské babičky na druhé
straně Šumavy. Zatímco v kraťasech a podkolenkách běháš s Heinrichem a
Lotte po zahradě hrázděného vesnického domku, z okna kuchyně se line vůně
z čerstvě upečené nohavice štrůdlu. Ano, i u Hippis tvoří hlavní složku
jablko, ale poměry jsou více vyvážené, např. jablko-hruškovo-banánová kapsička
obsahuje 40% jablek, 40% hrušek a 20% banánů. Hipp je také první výrobce
přesnídávek, který to myslí se sportem vážně a přišel na trh s řadou ovocných
kapsiček Sportsfreund, u nás zatím ne tolik dostupných. Pokud jsi zvyklý svým
dětem vyrábět domácí přesnídávky z ovoce z vlastní zahrádky, ale
nemáš kutilské předpoklady pro to, aby sis je na závody plnil do tub a
kapsiček, tahle značka by pro tebe mohla být kompromisem.
Hippis (jablko, hruška, banán) od Hipp Czech s.r.o.
V dřevěném
altánu na Mariině skále kocháš se výhledem na večerní Plzeňsko. Za Milínem pak
vbíháš na dlouhou, rovnou cestu poli a loukami. Vítr fičí, ale před tebou se už
rozprostírá Spálené Poříčí. Za tebou nikdo. Smutek z toho, že všechno
končí, přebíjí radost z další absolvované stovky, akce, která se
organizátorům opravdu povedla. Hlavu a žaludek máš po 132 km běhu na dětských výživách dětinsky
čisté. Otevíráš dveře do zázemí a cíle závodu. Je sobota 18:27:58. Co vlastně
dávají dnes za Večerníček?
Odkaz na stránky závodu, kde najdeš i výsledky: ZDE
132 km za 18:27:58 na 7. místě z 60ti startujících
Žádné komentáře:
Okomentovat